Detský letný tábor 2019

Prázdniny aj čas dovoleniek má už väčšina z nás za sebou a každý sme toto obdobie prežili podľa svojich predstáv a možností. Niekto letoval pri mori, niekto na horách, niekto bol zase u babky a dedka, niekto bol s kamarátmi. Boli však aj takí, ktorí boli doma a to z dôvodu choroby, finančnej tiesne, alebo jednoducho nemali kam ísť. Naše diabetické deti vo výbere prežitia začiatku prázdnin mali celkom jasnú predstavu. Vedia, že už niekoľko rokov pre nich organizácia diabetikov z Michaloviec pripravuje detský letný DIA tábor v Žiarskej doline pod úpätím malebných a prekrásnych štítov Baranec.

Detičky sa už dávno pred termínom konania DIA tábora prihlasovali a ich radosť bola znásobená tým, že si už vopred vyberali spolubývajúcich, s ktorými prežijú čas, kedy si budú môcť povedať aj to, čo iní nemôžu počuť. Každý z účastníkov dostal prihlášku a rodičia ju vypísali, podpísali a dali potvrdiť aj diabetológovi. Dá sa povedať, že všetci to zvládli výborne. Problém mali len rodičia z Bratislavy, kde potvrdenie a odporúčanie im bolo svojim diabetológom odmietnuté. Aj tento problém sme však zvládli a našli iné riešenie a tak sa 29. 6. 2019 zišlo 83 diabetických detí z okolia Michaloviec, Trebišova, Bratislavy, Zvolena, Žiliny, Dolného Kubína, Martina, Prievidze, Banskej Bystrice, Kremnice, Žiaru nad Hronom, Trenčína, Piešťan, Trnavy… Už pri príchode bolo vidieť nadšenie a radosť v detských očiach. Bolo to však vidieť aj z ich neskrývanej radosti. Tí čo sa poznali sa zvítali a tí čo prišli na tábor prvý krát sa spoznávali.

Po zoznámení, ubytovaní, vstupnej lekárskej kontrole a obede, boli deti oboznámené s programom a preskúšaní so sacharidových jednotiek každého jedneho dieťaťa. Tentokrát ich všetci ovládali. Tohto roku sme pre deti pripravili návštevu Aquaparku v Bešeňovej a v Tatralandii, kde ani jeden tobogan neostal bez povšimnutia. Deti aj súťažili a prekonávali sami seba. Zamestnanci Aquaparkov pre nás pripravili všetko k našej spokojnosti. Mali sme svoje miesto prvej pomoci, miesto, kde deti dostali desiatu a samostatný kútik, kde deti dostali obed. Pripravili pre deti stravu vhodnú pre diabetika, ale aj stravu pre deti, ktoré okrem cukrovky mali aj celiakiu. Záverečnou čerešničkou každého obeda bol jednosacharidový nanuk „Tvaroháčik“. Strava bola delená podľa SJ každého dieťaťa.

Pre deti bola pripravená aj návšteva Medenej štôlne, kde sa kedysi dávno ťažili drahé kovy. Čiastočne sa preobliekli do baníckych šiat a prežili čas dávnoveku aj s prednáškou a prehliadkou.

Nezabudnuteľným zážitkom bol celodenný výlet na Donovaly, do priestorov rozprávok, princov, princezien a ježibáb, do „Habakuky“. Herci pre nás pripravili rozprávkové vystúpenia v prírode a o to bolo krajšie, že deti boli spoluúčinkujúcimi. Nechýbala aj rozprávková strava (v rámci SJ), ktorú pre nás pripravil pán majiteľ so svojim personálom.

Jedno poobede strávili deti aj s Aquamenom, ktorý prišiel za deťmi priamo do Žiarskej doliny. Na chvíľu sa aspoň čiastočne preniesli do vodného sveta rozprávok. Čo by to bol za tábor, keby nebola diskotéka a karaoke. Deti si zaspievali a zatancovali. Zavítal k nám aj nestor tatranskej fotografie Pavel Ballo, ktorý deťom ukázal fotky zvierat, ktoré žijú v Tatrách z tesnej blízkosti. Každá fotka mala svoju dušu, príbeh, a tým boli zaujímavejšie.

Nakoľko DIA tábor je aj o edukácii, deti počas pobytu si sami počítali SJ. Pri odchode ich každé dieťa ovládalo. Ostatné majú už v rukách ich rodičia, ale samozrejme aj deti. Edukovali sme ich v správnej aplikácii inzulínu, v nutnosti selfmonitoringu, zdravotnej hygiene, čo je hypoglykémia ako sa prejavuje, ako sa dá spoznať a akú pomoc treba podať ak už ju niekto dostane.

Celý tento DIA tábor mala pod kontrolou naša milá, zlatá doktorečka – diabetologička Janka z NEDU Ľubochňa. Je to nielen na slovo vzatá odborníčka, ale aj mamka, kamarátka pre všetky deti. Veľa vysvetľovala, pomáhala a aj veľa ich naučila. Pomáhali jej aj dve odborné sestry, ktoré o cukrovke vedia viac než dosť. Jedna z nich má aj svoje dieťa s cukrovkou.

Nakoľko detský DIA tábor pripravujeme od skončenia jedného celý ďalší rok, nič nenechávame na náhodu. Vieme, že cukrovka nie je len choroba, ale aj sociálny prípad. Mnohé deti, ale aj ich rodičia toto ochorenie taja, hanbia sa, že dieťa má cukrovku, deti strácajú kamarátov, pozerajú sa mnohí na nich ako by boli z iného sveta. Preto máme na DIA tábore vždy minimálne dvoch sociálnych pracovníkov v danom odbore. Na tábore nemôže chýbať ani pedagóg, záchranár, ošetrovateľ, právnik. Niektorých DIA táborov sa zúčastňuje aj špeciálny pedagóg a detský psychológ. Vždy to závisí od zloženia účastníkov a potvrdenia od diabetológov.

O deti bolo, je a vždy bude komfortne postarané. Organizujeme tento detský DIA tábor s láskou a nadšením a určite nás z tohto nášho snaženia neodradia antiaktivity, ohovárania, znevažovania podujatia a osočovania niektorých jedincov. Skôr by nám mali pomáhať ako ubližovať.

Touto cestou chceme poďakovať za podporu mestu Michalovce, farma firmám, spoločnosti Lions, majiteľom hotela Spojár, Unipharme ktorá pre celiatické deti zabezpečila stravu, doktorke a všetkým vedúcim, ktorí sú na tábore bez nároku na mzdu v rámci svojho osobného voľna.

Deti sa však nemusia báť. Detský letný DIA tábor v roku 2020 určite bude. Je už aj termín od 28. 6. do 4. 7. 2020 tak, aby rodičia nemuseli čerpať dovolenku na príchod a odchod svojich ratolestí.