Diabetici z Michaloviec v Chorvátsku – 2018

­Na základe skúsenosti z minulého roku aj v roku 2018 Zväz diabetikov a edukátorov Slovenska zorganizoval pre diabetikov z Michaloviec rekondičný pobyt v Chorvátsku v oblasti Crikvenica v malebnom hoteli  Villa Niko, ktorý bol situovaný len 20 m od morskej pláže. Pobytu sa zúčastnilo 45 diabetikov.  Aj obdobie sme si vybrali veľmi dobre. Bolo to od 24. 8. do 2. 9. 2018 kedy v Chorvátsku bolo nádherné teplé počasie.

Pre účastníkov okrem edukácie, cvičenia na pláži boli pripravené aj fakultatívne výlety na ostrov Krk, ktorý sa nachádza v zálive Kvarner, na ostrov Rab a na ostrov Goli Otok, kde v roku 1949 vznikol prvý väzenský tábor Josipa Tita. Niektorí účastníci pobytu si zašli na malebné  Plitvické jazerá. Mohli sme poznávať históriu, kultúru a súčasnosť navštívených oblastí. Veľa sme videli a spoznali. Popri pláži sme prechádzkovým krokom chodili každý večer do Crikvenice, kde sme sa zúčastňovali večerných kultúrnych podujatí na námestí.

Urobili sme niečo pre svoje zdravie, ale zároveň sme sa zoznamovali aj s jadranskou kultúrou. Čo by to bol za pobyt, keby neprišli chorvátski muzikanti, a tak sme si zatancovali a zaspievali. Každý si našiel, čo bolo pre neho najpríjemnejšie, ale všetci si užívali more a teplo.  

Zhodli sme sa na tom, že na budúci rok sa tu chceme vrátiť.  Stanovili sme si aj termín od 23. 8. do 4. 9. 2019, čo je o tri dni dlhší pobyt. Prihlasovať sa môžu len členovia ZDaES, ktorí sú členmi ZDaES minimálne jeden rok.

Galéria: