14. michalovský DIA deň

V Michalovciach, srdci Zemplína, sa konal už v poradí 14. Michalovský DIA deň. Bola to práve sobota 22. septembra 2018, kedy sa v Mestskom kultúrnom stredisku v našom meste schádzali diabetici nielen z Michaloviec, ale aj z iných kútov Slovenska.

Záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Michalovce Viliam Záhorčák. Každého účastníka hneď pri prezentácii čakali menšie darčeky vo forme liekovničiek, žetónov do nákupných košíkov a perá. Naša organizácia Zväzu diabetikov a edukátorov Slovenska v spolupráci s detašovaným pracoviskom Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety pripravili pre účastníkov hodnotné prednášky, poradne, merania hladiny cukru v krvi, krvného tlaku, očného tlaku, CCN vyšetrenie očí a vyšetrenie očného pozadia.

Novinkou bolo aj meranie na hepatitídu a veľkosti chodidiel na určenie veľkosti obuvi. Prišli k nám aj mnohé farmaceutické firmy, výrobcovia zdravotníckych pomôcok, dia potravín a obuvi. Odborné prednášky boli zamerané na nutnosť edukácie, sociálne zabezpečenie diabetikov, význam poznania hypoglykémie a jej dôsledkov, starostlivosť o nohy u diabetika a správne stravovanie.

Bolo vidieť, že prítomní diabetici mali  záujem o prednášky, čomu nasvedčovala aj hodnotná diskusia. Michalovský DIA deň bol ukončený hodnotnou tombolou, v ktorej okrem iného nechýbali výrobky vhodné do kuchyne, tlakomery, botasky vhodné pre diabetikov a pod. Na záver bol slávnostný obed.

Všetci sme sa zhodli, že 15. ročník budeme mať ako slávnostný a uskutoční sa v piatok 17. mája 2019 v Mestskom kultúrnom stredisku a na námestí.

Galéria: